ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 14 NOIEMBRIE 2023

ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 14 NOIEMBRIE 2023

            Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. 
            De ce 14 Noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului?
            Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-i onora pe Dr. Frederick Banting si Dr. Charles Best pentru descoperirea insulinei. Dr. Prof. Nicolae Paulescu a avut de asemenea un aport considerabil în descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas – insulina.
            Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate. Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

            Până în anul 2006, nu a existat niciun simbol global pentru Diabet, dar din 2006 Cercul Albastru reprezintă simbolul universal al Diabetului.
            Tema Zilei Mondiale a Diabetului din acest an este „Accesul la îngrijirea diabetului zaharat” iar sub sloganul ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut!” este accentuată necesitatea accesului la programe educaționale pentru persoanele cu diabet și profesioniștii din domeniul sănătății.

Elevii claselor IXB, IXD, IXE, XB, XIA și XIC au aflat informații despre semnele si simptomele diabetului și și—au calculat indicele de risc pentru a afla dacă sunt expuși acestor boli prin instrumentul online de evaluare a riscurilor IDF: https://worlddiabetesday.org/type-2-diabetes-risk-assessment/

Mai multe posatări:

Detectivii de la CTPPR

C.Ș.E. ÎN ACȚIUNE

CȘE ÎN ACȚIUNE Proiectul „Detectivii de la CTPPR” a fost inițiat și implementat de Ștefan Diaconu – președinte CȘE și Laura Moldovanu – vicepreședinte CȘE

Distribuie această postare:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Scroll to Top