Scoli prietenoase cu natura

Proiectul: Școli prietenoase cu natura

            Începând cu anul 2016, Societatea Ornitologică Română derulează un program educativ: Școli și grădinițe prietenoase cu natura.

            Ce este acest proiect?
            Acesta nu este un proiect al SOR. Este un proiect realizat de insectele care bâzâie în curtea casei. Este un proiect al păsărilor care dau deșteptarea la prima oră. Este un proiect al broscuței care se ascunde în iarbă. Este un proiect al aricilor care vă patrulează grădina sau curtea școlii în timp ce dormiți. Este un proiect al celor care au respect pentru tot ce este viu. 

            De ce Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura?
            Natura din orașe pierde din ce în ce mai mult teren regăsindu-se numai în spațiile verzi, parcuri sau grădini.”

https://www.sor.ro/proiect/scoli-prietenoase-cu-natura/

             În jurul nostru spațiile verzi devin tot mai restrânse, clima se schimbă, se accentuează încălzirea globală, fenomenele meteo extreme sunt din ce în ce mai frecvente, iar noi ne dorim conectarea cu natura, dar să avem tot confortul cu care ne-am obișnuit. Această concepție este distructivă și este nevoie de o schimbare a atitudinii omului față de natură și de măsuri corecte de protejare a acesteia. Orice pledoarie pentru protejarea vieții trebuie să înceapă de la tineri. Așa a apărut proiectul: Școli și grădinițe prietenoase cu natura.

            „Școli Prietenoase cu Natura” (SPN) este un program complex, cu activități care se derulează pe durata întregului an școlar. Astfel, atragem atenția asupra vietăților care își găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de adăpost și de cuibărit. Programul este creat special pentru profesori și elevi și are activități simple prin care generațiile tinere pot contribui la sprijinirea speciilor care se află în jurul lor, cum ar fi: hrănirea păsărilor în timpul iernii, îmbogățirea spațiului verde cu plante care oferă resurse de hrană, posibilități de adăpostire și reproducere a viețuitoarelor (amplasarea unui cuib artificial pentru păsări, amenajarea unor refugii pentru șopârle și arici, hrănirea păsărilor în timpul iernii, amplasarea siluetelor de păsări sau diferite forme pe geamuri pentru a le face vizibile pentru zburătoare, realizarea unui hotel de insecte, colectarea selectivă a deșeurilor etc.). Programul include și activități derulate în sălile de clase:  concursul de desenat păsări, participarea la „Olimpiada Speciilor”, concursul online de recunoaștere a speciilor de păsări și utilizarea planșelor cu păsări de colorat.

Amplasarea de cuiburi artificiale în curtea școlii (2019)
Amplasarea de cuiburi artificiale în curtea școlii (2019)
Adăpătoare (2019)
Adăpătoare (2019)
Hrănirea păsărilor pe timpul iernii (2020)
Hrănirea păsărilor pe timpul iernii (2022)
Delicii pentru mierle (2022)
Alimentarea hrănitorilor (2022)
Concurs SPN (2023)
Plantarea de primăvară (2023)

            Colegiul Tehnic ”Petru Poni” s-a alăturat acestui proiect în anul școlar 2019 – 2020, an în care am și câștigat plăcuța de recunoaștere a programului.

            De la ediția a IV-a, an de an am participat la proiect și ne-am menținut titlul de Școală prietenoasă cu natura. La fiecare participare, generație după generație, am petrecut timp de calitate în spațiul verde al școlii (pe noi ne ajută mult și vecinătatea Parcului Municipal – loc în care își găsesc refugiul multe specii de păsări) și ne-am bucurat de fiecare specie care și-a găsit refugiul în curtea noastră, am învățat să respectăm orice formă de viață și mai mult decât atât, să facem același lucru și în casele noastre, fie din mediul rural, fie din cel urban.

Hotel de insecte (2023)

            La ediția de anul acesta – ediția a VIII-a, ne dorim să continuăm tradiția faptelor bune și să realizăm activități de ocrotire a naturii cât mai eficiente pentru a ne îmbunătăți viața.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1ktwNJFA_ylSMLWq5Cqz6qBh2tMg&femb=1&ll=45.77972458363652%2C24.667324520080577&z=5

profesor Lăpușneanu Loredana

Mai multe posatări:

Detectivii de la CTPPR

C.Ș.E. ÎN ACȚIUNE

CȘE ÎN ACȚIUNE Proiectul „Detectivii de la CTPPR” a fost inițiat și implementat de Ștefan Diaconu – președinte CȘE și Laura Moldovanu – vicepreședinte CȘE

Distribuie această postare:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Scroll to Top